Kustwacht & Reddingsbrigades

OOV-Support vindt haar oorsprong ondermeer vanuit de vrijwilligers van diverse reddingsbrigades.
Het is dan ook niet meer dan logisch dat met deze affiniteit voor water,zee en hulpverlening de oefeningen voor nautische hulpdiensten ondersteund worden.
Niet alleen is OOV-Support als geen ander op de hoogte van Search & Rescue (SAR) procedures en oppervlakte reddingen, maar zijn ook een groot deel van haar leden zelf opgeleid en getraind voor het verrichten van deze werkzaamheden op, in en onder water.

LIVEX

In 2009 heeft OOV-Support voor de Nederlandse kustwacht invulling gegeven aan een grootschalige evacuatie van een cruiseschip vanuit IJmuiden.
Ruim 500 figuranten van alle leeftijden en voorzien van een zwemdiploma werden op de King Of Scandinavië de haven uit gevaren om vervolgens na het uitbreken van een brand aan boord door middel van helikopters, reddingsboten of overlevingsvlotten weer naar de kust terug gebracht te worden.

 

Niet alleen zorgde OOV-Support voor de werving en aansturing van deze 500 figuranten maar kon zij ook voorzien in een aantal andere logistieke uitdagingen zoals de honderden zwemvesten en noodzakelijke reddingsvlotten.
Zo was de aanvoer en inceck via de douane van ruim 500 passagiers met op naam gestelde tickets binnen een zeer krap tijdsbestek nog best een uitdaging.

 

Stranddetachement Politie

Vanuit de combinatie van slachtofferacteur met jarenlange ervaring bij de strandreddingsbrigade verleent OOV-Support ook graag haar medewerking bij de opleiding en training van het Kustdetachement van de politie. Wij voelen ons in de getijdenstromingen en tussen de havenblokken en golfbrekers immers als een vis in het water.

 

 

Reddingsbrigades Nederland

Naast de bewaking van zwemgebieden en stranden vervult de reddingsbrigade ook een taak bij watersnood en ondergelopen gebieden.
In dit kader heeft OOV-Support diverse oefeningen ondersteund waarbij figuranten over uitgestrekte gebieden rond (en in) het water werden verspreid waarna zij gered en geëvacueerd konden worden.
Zo waren er ondermeer de regionale oefening "kopje onder" en nationale oefening Floodex.

Naast de omvang gaat hierbij ook veel energie zitten in de logistieke invulling om deze oefening op een en verantwoorde manier te laten verlopen zodat iedereen ook weer veilig thuis komt.

  

Expertise

De afgelopen 10 jaar heeft een deel van de vrijwilligers van OOV-Support zich verder ontwikkeld op de diverse elementen rond waterincidenten.
Zo beschikt OOV-Support over vrijwilligers welke gecertificeerd zijn om gehoist te worden door een helikopter , welke van hoogtes te kunnen springen of zich in een gekapseisde boot willen bevinden.