Materialen

Naast mensen vormt ook middelen een essentieel onderdeel voor de meeste oefeningen. Ten behoeve van de enscenering is meestal behoefte aan niet alledaagse (of juist wel alledaagse) goederen. Ook zijn er veelal aanvullende veiligheidsmaterialen nodig voor een goed verloop van de oefening.
Daarnaast vraagt een grotere oefening ook om een aantal logistieke oplossingen voor bijvoorbeeld het vervoer van figuranten, catering op bijzondere locaties of het plaatsen van sanitaire voorzieningen.

  

Oefenattributen

De afgelopen jaren heeft OOV-Support een depot opgebouwd met de meest uiteenlopende oefenmaterialen. Ten behoeve van oefeningen binnen het Openbare Orde segment beschikt OOV-Support ondermeer over fouilleringgoederen, oefenwapens, spandoeken maar ook een compleet activistenkamp.
Ook voor het uitdossen van figuranten als pers, oranjevoetbal supporter, rebelclown of extreme activist beschikt OOV-Support over een zeer grote verkleedkist.

 

 

Oefenattributen

Voor overige calamiteiten heeft OOV-Support meerdere levensechte slachtofferpoppen, rolstoelen, rollators, fietsen en andere attributen.
Daarnaast kan OOV-Support voorzien in een multi-element voor de Mono disciplinaire oefening middels ambulancekleding, politietenue of brandweer uniform.

  

Veiligheidsmiddelen

Ook grote aantallen zwemvesten, veiligheidshesjes voor oefenstaf en waarnemers, isolatie matjes en dekens,rookmaskers en veiligheidslijnen maken onderdeel uit van de materiaalvoorraad.

  

  

  

Netwerk

OOV-Support heeft door de contacten met vrijwel alle veiligheidsregio's een beeld opgebouwd van de beschikbare middelen bij deze regio's. Daarnaast heeft OOV-Support veel intensieve contacten met overige partijen binnen de hulpverlening.
Hierdoor is OOV-Support in staat om creatieve oplossingen te vinden voor materiaalvraagstukken. Zo heeft OOV-Support zorg gedragen voor de 600 zwemvesten bij de Livex oefening, inzetbare reddingsvlotten voor de kustwacht en een digitaal verbindingsnetwerk om C2000 te ontlasten bij de Exodus oefening.

Logistieke ondersteuning

Naast het script, de oefendoelen en afstemming met alle betrokken partijen komen er nog veel logistieke onderwerpen aan bod bij de voorbereiding van een oefening.
OOV-Support heeft hier de nodige expertise in ontwikkeld als het aankomt op punten rond bijvoorbeeld encenering, vervoer of catering op ongewone lokaties.
Zo heeft OOV-Support tijdens oefening Exodus voor 400 personen een ontbijt opgediend in een Metrobuis onder de grond in Rotterdam en bij veel ME trainingen voor zowel figuranten als ME een uitgebreide lunch verzorgd. op lokatie
Daarnaast wordt door OOV-Support op de meest uiteenlopende lokaties logistieke steunpunten geplaatst met koffiepunten en sanitaire voorzieningen waaronder een weiland, snelweg, tunnel en sloopwijk.

 

OOV-Support beschikt daarom in haar materiaaldepot ook over warmhoudgamellen, catering materialen, maar ook over makkelijk uitklapbare tenten, tafels en banken.
Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft een voormalige verbindingsbus VC2 aan OOV-Support geschonken ter ondersteuning op oefenlokaties.

Ook heeft OOV-Support de nodige ervaring met het opstellen van vervoersschema's voor figuranten met wisselende of onbekende bestemmingen, busvervoer gedurende en buiten de oefening en vangnetconstructies mocht de oefening anders verlopen dan gepland.
Zo werden de honderden figuranten voor de internationale Floodex oefening verspreid over 30 lokaties in de polder. Een deel per touringcar, een gedeelte met vrachtwagens van defensie en een groot gedeelte ook per rondvaartboot.

 

Een onmisbaar voorwerp bij iedere oefening in de give-away of gadget na afloop van de oefening. OOV-Support heeft de afgelopen 10 jaar de meest uiteenlopende voorwerpen laten bedrukken met het logo van de oefening of organiserende hulpdienst waaronder zaklampen, pennen, mokken, sleutelhangers en paraplu's.