ME Training

Nadat de basisopleiding voor de ME gevolgd is bij de Politieacademie wordt er door elk korps en politie-eenheid jaarlijks (meerdere malen) geoefend. Deze oefeningen worden door het eigen korps samengesteld en zijn toegesneden op de lokale omstandigheden, actualiteiten en overige wensen van het eigen politiekorps.

Figuranten

Een maatwerk programma vergt ook maatwerk enscenering en maatwerk tegenspel. Dit is de kernactiviteit, maar ook de basis van OOV-Support. Als voorloper van OOV-Support zijn sommige leden al sinds 1978 actief als ondersteuning bij de lokale ME oefeningen.
In alle windstreken van het land is OOV-Support betrokken bij het regelen van groepen figuranten in de vorm van voetbalsupporters, krakers, demonstranten of activisten. Zo kun je ons ondermeer aantreffen op het eiland Texel, Het ADO voetbalstadion in Den Haag, op een sluis in Zeeland, Walibi Flevoland of de voormalige vliegbasis Twente.
Naast het aansturen van figuranten draagt OOV-Support in veel gevallen ook zorg voor het logistieke proces rond vervoer, catering, briefing en uitrusting/aankleding van de figuranten of locatie.

 
 

Specialistische inzet

Naast massafiguranten beschikt OOV-Support ook over figuranten en acteurs welke specialistische rollen kunnen vertolken. Zo kunnen er ten behoeve van de BRaTRa eenheden figuranten worden ingezet welke op het rond het water kunnen acteren, als demonstrant losgezaagd of -geknipt kunnen worden uit hun ketens of welke gecertificeerd zijn om op hoogte te werken en bijvoorbeeld als actievoerder in een boom kunnen hangen.
Voor de eenheden die beschikken over een waterwerper kan OOV-Support figuranten inzetten welke een wetsuit onder hun kleding dragen en hiermee op een verantwoorde wijze het personeel van de waterwerper kunnen uitdagen.

   

In aanvulling op het reguliere tegenspel is het mogelijk om bijvoorbeeld figuranten met een bijtmouw t.b.v. de hondengeleiders in te zetten, maar ook figuranten welke juist de dialoog met de MEers opzoeken. Dit kan zowel middels een enkele figurant maar een actiegroep waaronder extreme activisten of rebelclowns behoort ook tot de mogelijkheden.
Voor de ervaren politie-eenheden bieden we natuurlijk de mogelijkheid om de druk wat op te voeren door als media en pers aanwezig te zijn!

 
   

Aanhoudingseenheden

De aanhoudingseenheden vormen een aparte doelgroep. OOV-Support beschikt over figuranten welke tegen een stootje kunnen en welke ervaring hebben met op hardhandige wijze aangehouden worden. Dit zowel als onderdeel van een reguliere ME oefening, een vakgerichte opleiding of een oefening in het publieke domein. Deze laatste oefeningen vergen veel tact daar zowel de politie-eenheid haar leerdoelen dient te behalen maar ook de openbare orde niet al te veel verstoord mag worden.